Een proeftijd geldt alleen als die schriftelijk is overeengekomen en moet voor werkgever en werknemer gelijk zijn.

Kan altijd rechtsgeldig een proeftijd worden overeengekomen? Nee.

Als het gaat om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, dan is de proeftijd hooguit twee maanden. Indien het gaat om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, dan is die hooguit een maand indien de arbeidsovereenkomst langer dan zes maanden is, maar korter dan twee jaar. Het kan ook twee maanden zijn, maar dan moet de bepaalde tijd meer dan twee jaar zijn.

Een proeftijd is niet geldig indien de arbeidsovereenkomst hooguit zes maanden duurt dan wel indien sprake is van opvolgend werkgeverschap. Dat laatste is een interessant begrip waarover ik een andere keer zal schrijven.
 
De lengte van de proeftijd houdt dus niet over. Binnen een maand dan wel twee maanden moet je weten of het bevalt. In geval van eenvoudige arbeid is dat wellicht wel te doen, maar bij zwaardere functies is dat anders. Die vergen inwerktijd en dikwijls ook (interne) cursussen. Aan de andere kant: baat het niet, schaadt het niet.
 
Werkgevers kunnen natuurlijk misbruik maken van het proeftijdbeding, maar dat wordt afgestraft.

Bijvoorbeeld als niet werkelijk wordt beoordeeld of de werknemer voldoet. Denk aan de situatie waarin de werknemer op bijvoorbeeld de tweede dag ziek wordt (en vervolgens ziek blijft). Dat geldt ook voor de mogelijkheid dat reeds vóór aanvang van de arbeidsovereenkomst het proeftijdbeding wordt ingeroepen. De werkgever is dan schadeplichtig.
 
Dit geldt niet voor de werknemer die op de tweede dag opzegt. Die mag gewoon gaan. En dat is maar goed ook. Stel je voor dat er geen proeftijd is en de werknemer zegt op de tweede dag of in de derde week dat het hem niet bevalt. Wat moet je dan? Hem of haar houden aan de opzegtermijn en dan nog bijna twee maanden aan hem of haar vastzitten terwijl de werknemer er geen meer in heeft? Nee hoor, gewoon laten gaan.
 
Kortom, het proeftijdbeding wordt genoemd in een kleine wetsbepaling, maar er is veel meer over te zeggen.

 

Auteur: mr. Esmond C. Douma, advocaat

contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 020 - 6434966

Top