Het getuigschrift vermeldt de aard van de verrichte arbeid en de dagelijkse of wekelijkse arbeidsduur. Ook staan erin de begin- en einddatum van de arbeidsovereenkomst. Tenslotte, maar dan ook alleen als de werknemer dat wil, een opgave van de wijze waarop de werknemer aan zijn verplichtingen heeft voldaan, een opgave van de wijze waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd en de reden van de opzegging indien de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd.
Tegenwoordig zijn veel mensen, en dus ook werknemers, op social media nogal open en bloot over hetgeen ze doen. Een beetje googlen levert buitenstaanders, en dus ook potentiële werkgevers, al een schat aan informatie op. Ja, het recht op privacy is een groot goed, maar je bent soms verbaasd wat mensen over zichzelf op social media plaatsen.
Een potentiële werkgever zal waarschijnlijk niet om een getuigschrift vragen. Daarin staat niet zo veel. Nee, een potentiële werkgever zal eerder de sollicitant vragen of hij vorige werkgevers mag opbellen en te vragen naar hun ervaringen met de sollicitant.
Maar goed, als de werknemer dan toch om een getuigschrift vraagt, dan moet die gewoon worden verstrekt. Werkgevers worden geadviseerd om eerst een concept aan de werknemer te tonen en te vragen of daarmee wordt ingestemd. Kwestie van even vastleggen.
Overigens, de werkgever die het getuigschrift weigert te verstrekken of opzettelijk onjuiste mededelingen daarin opneemt, die is aansprakelijk voor de daaruit voortvloeiende schade.
Auteur: mr. Esmond C. Douma, advocaat
contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 020 - 6434966