De werknemer die, kort gezegd, in een kantoor werkt mag daar dikwijls koffie en thee drinken, die door de werkgever wordt betaald. Soms kan er ook frisdrank worden gedronken en mag van de fruitschaal worden genomen. En uiteraard mag de werknemer daar ook van het toilet(papier) gebruik maken. 

Sinds Covid-19 is thuiswerken populair geworden. De overheid heeft daartoe - zelfs - gedurende vele maanden aangespoord. Het thuiswerken heeft ook een keerzijde. Bepleit wordt dat de thuis werkende werknemer recht heeft op een thuiswerkvergoeding van - circa - € 2,-- per werkdag. De gedachte daarachter is dat indien de werknemer in kantoor zou hebben gewerkt, de werknemer dan geen kosten inzake koffie, thee en toiletpapier zou hebben gehad. Nu de werknemer thuiswerkt, heeft hij/zij die wel.

Wat is nu eigenlijk de aard van kort gezegd koffie drinken in kantoor?

Is dat de gastvrijheid van de gastheer, zoals een ieder een bezoeker iets te drinken aanbiedt? Denk aan de situatie thuis en een bezoeker of de wasmachinemonteur die langskomt. “Kopje koffie?”. In die zin is de werkgever in de eerste plaats gastheer.  

Of is een door de werkgever aangeboden koffie hetzelfde als de pc die ter beschikking wordt gesteld; nodig om het werk te kunnen doen? Het lijkt me niet, omdat er ook mensen zijn die niet van koffie houden en met een paar slokken leidingwater per dag (circa € 0,85 per m3) - en hun zelf meegebrachte lunch - hun werk heel goed doen.

Of zijn koffie en wc-gebruik een vorm van (netto)loon? Als dat zo zou zijn, dan bestaat daarop ook aanspraak tijdens ziekte en vakantie, zijnde periodes waarin feitelijk geen werk wordt verricht, maar waarin wel recht bestaat op doorbetaling van loon.

Of is hier sprake van de gedachte dat de werkgever zich het een en ander bespaart en dat - daarom - dat voordeel aan de werknemer moet worden gegeven? Maar hoe zit het dan met de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer? Denk aan de situatie waarin de werkelijke reiskosten bijvoorbeeld € 10,-- per dag zijn en de vergoeding € 8,-- is? De werknemer bespaart € 2,-- per dag. Komt dat dan aan de werkgever ten goede? 

Het bedrag van € 2,-- per werkdag zal wel goed uitgerekend zijn als vergoeding voor de kosten van koffie en wc thuis. Maar hoe zit het met de kosten van elektra (nodig om de pc en eventueel de printer van stroom te voorzien en om de mobiele telefoon op te laden) en de - sterk stijgende - kosten van gas (nodig om de woning voldoende te verwarmen)?

Kortom, we zijn er nog niet met de thuiswerkvergoeding. Hierover zullen nog de nodige discussie worden gevoerd tussen werknemers en werkgevers. Tot aan de rechter aan toe.

 

Auteur: mr. Esmond C. Douma, advocaat

contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 020 - 6434966

Top