Een werkgever gaat op 12 januari met een werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan, voor zes maanden: van 13 januari tot en met 12 juli. De mogelijkheid van tussentijds beëindigen is uitgesloten. De overeengekomen arbeidsduur is twaalf uur per week.

Echter, in de periode van 13 januari tot en met 13 april is feitelijk sprake van een gemiddelde arbeidsweek van ruim 31 uur. De werkgever heeft immers de werknemer gedurende veel meer uren ingezet dan overeengekomen (en de werknemer had daartegen geen bezwaar). Op 15 april geeft de werkgever de werknemer ontslag op staande voet. Het is overduidelijk een ontslag op staande voet dat bij de rechter niet zal standhouden. 

De werknemer aanvaardt echter het ontslag als (rechts)feit; het ontslag op staande voet wordt niet aangevochten. De arbeidsovereenkomst eindigt dan ook op 15 april. Wel vordert de werknemer betaling van dat bedrag dat hij in de periode van 15 april tot en met 12 juli zou hebben kunnen verdienen, omdat sprake is van een zogenaamde onregelmatige opzegging. De werkgever ziet in dat de werknemer gelijk heeft en betaalt dan ook een schadevergoeding gelijk aan 13 weken van ruim 31 uur (per week); de werknemer hoeft daarvoor geen uur te werken.

De moraal van het verhaal? Meer dan één.

Waarom de tussentijdse beëindiging uitdrukkelijk uitsluiten in plaats van juist overeenkomen dat dat wel mogelijk is. Het gaat – uiteindelijk – om het aantal werkelijk gewerkte uren; niet om het overeengekomen aantal uren.

De werkgever heeft waarschijnlijk gedacht dat indien de werknemer het ontslag niet zou aanvaarden, de werknemer dan wel weer – voor zijn geld – zou komen werken. De werkgever heeft zich waarschijnlijk geen moment gerealiseerd dat de werknemer het ontslag zou aanvaarden, maar wel 13 weken loon vorderen zonder daar een uur voor te werken.

Denk goed na voordat je een werknemer op staande voet ontslaat; bel eerst je in het arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat.

Auteur:

mr. Esmond C. Douma, advocaat

contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 020 - 6434966

Top