Je zou het wel vaak denken in de (rechts)praktijk. Het wekt geen verbazing dat werknemers eerst contact opnemen met een in arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat als zij - op staande voet - zijn ontslagen of als hun werkgever hen heeft meegedeeld dat die van plan is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Het blijft echter opmerkelijk dat ook veel werkgevers er eerst een advocaat bij halen als de werknemer het al dan niet reeds gegeven ontslag niet aanvaardt. En dat is - heel - jammer.

Het geven van een ontslag - op staande voet - is heel eenvoudig. Je zegt simpel “ik ontsla je op staande voet” en je bevestigt dat nog met een brief of een e-mail of een WhatsApp-bericht.

De gevolgen daarvan zijn echter minder eenvoudig. Sterker nog, ze kunnen verstrekkend zijn, ook financieel. Het is dus veel beter om eerst met een arbeidsrechtadvocaat overleg te voeren. “Bezint, eer ge begint”.

Ook voordat je een werknemer in dienst neemt is het goed om na te denken over hetgeen wel of niet wordt overeengekomen. Bepaalde tijd of onbepaalde tijd? Wel of geen tussentijdse opzegging mogelijk? Afwijkende opzeggingstermijnen? Hoeveel doorbetalen bij ziekte? Niet betalen van de eerste ziektedag? Verplichte - collectieve - vakantiedagen? Wel of geen concurrentiebeding? Wel of geen proeftijd? Overwerk en vergoeding of is dat reeds in het loon opgenomen? Nevenwerkzaamheden (betaald en onbetaald) toestaan?

En vergeet de algemene arbeidsvoorwaarden en de eventuele van toepassing zijnde CAO niet. Het moet wel op elkaar aansluiten. Tegenstrijdigheden worden dikwijls uitgelegd in het voordeel van de werknemer.

En wat te denken over hetgeen tijdens de dienstbetrekking kan gebeuren. Als de werknemer minder goed of anders presteert dan mag worden verwacht. Hoe stuur je de werknemer bij? En als de werknemer zich niet laat bijsturen, hoe bouw je het dossier op zodat de arbeidsovereenkomst op de goedkoopst mogelijke manier wordt beëindigd. Bij “goedkoopst mogelijk” wordt niet alleen gedacht aan de eventuele te betalen vergoeding, maar ook aan de kosten van juridische begeleiding. Immers, hoe beter is gedocumenteerd dat de werkgever er alles aan heeft gedaan om de werknemer binnen boord te houden, des te kleiner is de kans dat daarover wordt geprocedeerd.

Is arbeidsrecht ontslagrecht? Bij voorkeur niet.

Auteur:

mr. Esmond C. Douma, advocaat

contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 020 - 6434966

 

Top