Het nieuwe jaar is begonnen. Uitgaande van de veronderstelling dat de medewerker het gehele jaar in dienst zal blijven, kent de werkgever voor het jaar een aantal vakantiedagen toe. Een medewerker heeft recht op doorbetaling tijdens vakantie en dat is doorgaans geen probleem indien de medewerker uitsluitend een vast loon heeft.
Echter, er zijn ook medewerkers die een basisloon hebben, aangevuld met provisie of commissie, of hoe je het ook wilt noemen. Gesteld, dat die medewerker een hele maand met vakantie gaat, wat moet dan worden betaald? Alleen het basisloon? Of meer?
Vakantie heeft een recuperatiefunctie en dat betekent dat de medewerker ongestoord vakantie moet genieten zonder financiële zorgen. Die financiële zorgen zouden kunnen bestaan indien de medewerker tijdens vakantie uitsluitend zijn basisloon ontvangt - en niet ook de provisie of commissie. Dat zou er zelfs toe kunnen leiden dat de medewerker afziet van het opnemen van vakantiedagen omdat hij zich de tijdelijke financiële teruggang niet kan permitteren. Indien de medewerker daarom geen vakantie opneemt, dan gaat de recuperatie(functie) verloren.
Daarom is het vaststaande jurisprudentie (van het Hof van Justitie van de Europese Unie) dat de medewerker tijdens vakantie niet alleen het basisloon, maar ook de gemiddelde provisie dan wel commissie moet ontvangen.
De werkgever die zichzelf niet te kort wilt doen, komt daarom met de medewerker een lagere provisie of commissie overeen dan aanvankelijk bedoeld, zodat de werkgever reserveert voor de vakantieperiode.
Het voorgaande geldt ook ten aanzien van bijvoorbeeld nachttoeslag, ploegentoeslag enzovoort.
Geïnteresseerd naar meer informatie over dit of andere onderwerpen betreffende arbeidsrecht?
Laat het mij weten!
Auteur:
mr. Esmond C. Douma, advocaat
contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 020 - 6434966