Via het Hof van Justitie van de Europese Unie kwam de volgende Duitse zaak ook in het Nederlandse arbeidsrecht terecht.
Augustus 2017 heeft 23 werkdagen. De van toepassing zijnde arbeidsvoorwaarden bepalen dat indien in die maand meer dan 184 uren (23 dagen keer acht uren per dag) wordt gewerkt, dan heeft de werknemer voor elk uur dat meer wordt gewerkt dan 184 uren, recht op beloning plus een (overwerk)toeslag.
De werknemer (een uitzendkracht) heeft in augustus 13 dagen gewerkt; in totaal gaat het om 121,75 uren (dus 9,36 uren per dag). Verder gaat de werknemer 10 dagen met vakantie. De werkgever betaalt per vakantiedag 8,47 uur uit, want 8,47 uur per dag was - kennelijk - de gemiddelde feitelijke werkdag van deze werknemer.
De werkgever betaalde in totaal 206,45 uren uit (121,75 plus 84,7 uren). De werkgever betaalde over 22,45 uren (het meerdere ten opzichte van 184 uren) geen overwerktoeslag uit, omdat er niet meer dan 184 uren is gewerkt. Vakantie genieten is immers geen werken, aldus de werkgever.
Het Europese Hof volgde de werkgever niet. De vakantiedagen tellen mee alsof het werkdagen zijn.
Als dat niet zou worden gedaan, dan zou de werknemer er wel eens toe kunnen worden gebracht om geen vakantie op te nemen (recuperatiefunctie). De werknemer heeft dus recht op de toeslag inzake de genoemde 22,45 uren.
Vakantie heeft een recuperatiefunctie en dat betekent dat de medewerker ongestoord vakantie moet genieten zonder financiële zorgen. Die financiële zorgen zouden kunnen bestaan indien de medewerker tijdens vakantie uitsluitend zijn basisloon ontvangt - en niet ook de provisie of commissie. Dat zou er zelfs toe kunnen leiden dat de medewerker afziet van het opnemen van vakantiedagen omdat hij zich de tijdelijke financiële teruggang niet kan permitteren. Indien de medewerker daarom geen vakantie opneemt, dan gaat de recuperatie(functie) verloren.
Daarom is het vaststaande jurisprudentie (van het Hof van Justitie van de Europese Unie) dat de medewerker tijdens vakantie niet alleen het basisloon, maar ook de gemiddelde provisie dan wel commissie moet ontvangen. En dat geldt dus ook voor overwerktoeslagen.
Meer hierover weten of heb je een andere vraag? Laat het mij weten!
Auteur:
mr. Esmond C. Douma, advocaat
contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 020 - 6434966
#blog #juridisch #arbeidsrecht